Inlogformulier


Zoeken


Website
Internet

De Bijbel

Mijn weg door de kerk Wil je weten over welke gedeeltes uit de Bijbel in deze website informatie staat?

Mijn Facebook

Ga naar: mijn Facebook

Trouw - religie en filosofie

trouw.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
  1. Prins Carlos de Bourbon de Parme schreef samen met econoom Sylvester Eijffinger en theoloog Paul van Geest een boek over de zin van het leven in het post-coronatijdperk. Hij ziet de coronacrisis als kans om onze maatschappij een stuk duurzamer te maken. ‘Ik heb de afgelopen maanden goed naar mijzelf en mijn leven gekeken.’
  2. Even geen ayatollahs en andere politieke hoofdpijn. Hafez, superieur hoogtepunt van de klassieke Perzisch-Iraanse poëzie, heeft de Amerikaanse harten veroverd. Mooi toch? Hafez-kenner Omid Safi vindt van niet. Hij protesteert op de website van Al-Jazeera tegen een ­bizarre identiteitsfraude.
  3. Welk verhaal geeft uw leven zin? In deze reeks vertellen Trouw-lezers hun zingevingsverhalen. Vandaag: Frank Braakman (56). ‘Praten mensen over zingeving dan hebben ze het vaak over religie, over vrijwilligerswerk, over een ziekte die hen op andere ideeën gebracht heeft. Voor mij is zingeving ook lichamelijk.’
  4. Filosoof Carlo Ierna heeft een beurs gekregen om te onderzoeken hoe de canon van de filosofie verantwoord verbreed kan worden. Want die herziening gebeurt soms nog ondoordacht. “Je komt al gauw terecht in een nieuwe verzuiling waarin iedereen zijn eigen canon heeft.”
  5. “Ik ben zo’n afgrijselijke ‘Star Wars’-nerd, zo eentje die hele stukken kan citeren. Wat ik niet doe is verkleed naar conventies gaan, dat vind ik een stap te ver, maar verder heb ik alles gelezen en gezien. Het gaat me vooral om de prachtige fictieve filosofie erachter. Er is een soort universele kracht, The Force, en mensen die van nature meer in tune zijn daarmee, die hebben zich georganiseerd in de Jedi­-orde. Een kloosterachtig clubje van mensen die anderen kunnen helpen hun leven te verbeteren. Yoda was de grootmeester van die orde. De quote waar we in deze tijd volgens mij veel aan kunnen hebben, is van hem, en luidt: ‘Luminous beings are we, not this crude matter’.

Moge uit Sion de Heer u zegenen,
die hemel en aarde gemaakt heeft.
Psalm 134 : 3