Paulus richtte zich tot de leden van de Areopagus en zei: ‘Atheners, ik heb gezien hoe buitengewoon godsdienstig u in ieder opzicht bent.
Want toen ik in de stad rondliep en alles wat u vereert nauwlettend in ogenschouw nam, ontdekte ik ook een altaar met het opschrift: “Aan de onbekende god.” Wat u vereert zonder het te kennen, dat kom ik u verkondigen.
De God die de wereld heeft gemaakt en alles wat er leeft, hij die over hemel en aarde heerst, woont niet in door mensenhanden gemaakte tempels.
Hij laat zich ook niet bedienen door mensenhanden alsof er nog iets is dat hij nodig heeft, hij die zelf aan iedereen leven en adem en al het andere schenkt.
Uit één mens heeft hij de hele mensheid gemaakt, die hij over de hele aarde heeft verspreid; voor elk volk heeft hij een tijdperk vastgesteld en hij heeft de grenzen van hun woongebied bepaald.
Het was Gods bedoeling dat ze hem zouden zoeken en hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien hij van niemand van ons ver weg is.
Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Of, zoals ook enkele van uw eigen dichters hebben gezegd: “Uit hem komen ook wij voort.”
Maar als wij dan uit God voortkomen, mogen we niet denken dat het goddelijke gelijk is aan een beeld van goud of zilver of steen, het werk van een ambachtsman, door mensen bedacht.
God slaat echter geen acht op de tijd waarin men hem niet kende, maar roept nu overal de mensen op om een nieuw leven te beginnen,
want hij heeft bepaald dat er een dag komt waarop hij een rechtvaardig oordeel over de mensheid zal laten vellen door een man die hij voor dat doel heeft aangewezen. Het bewijs dat het om deze man gaat, heeft hij geleverd door hem uit de dood te doen opstaan.’
Kom tot inkeer - een ander geloof
"Ieder moet maar op zijn eigen manier zalig worden". Dat zei Frederik de Grote van Pruisen al in de 18e eeuw. Sindsdien is de wereld een dorp geworden. Dat heet globalisme. We weten veel van werelddelen, waarin mensen een andere religie hebben. Soms hebben onze buren al een ander geloof. Een religie heeft iets betrekkelijks gekregen. Dat heet relativisme. Was ik toevallig ergens anders geboren, dan was ik geen christen. Moet je daarom nog aan zending doen en mensen oproepen van geloof te veranderen en zich tot het christendom te bekeren? Ja, leren we van het optreden van Paulus in de wereldstad Athene. Maar waarom dan? Er is maar één reden, maar wel een geldige. Jezus Christus! Hij is uniek in zijn manier van leven en sterven, en in zijn opstaan uit de dood. Je koers wijzigen, soms radicaal, en een bijzondere geestelijk band met hem aangaan, daar alleen word je echt gelukkig van. Zalig. Want niet onze eigen manier van leven is reddend, maar alleen zijn manier van verzoenend leven tussen God en mens. Verander van geloof, of verander in je christelijk geloof. Laat je tot Jezus bekeren en door hem inspireren. Elke dag.
Rapporteer
Mijn reacties